lauantai 2. heinäkuuta 2011

Kesäjuttuja ja -kuvia

Ilta laiturilla.

Olimme juhannuksena perinteisesti mökillä. Siellä olivat meidän lisäksi vanhempani ja siskoni perhe. Säät eivät meitä kovin paljon suosineet, mutta onneksi saimme kuitenkin jonkin verran nauttia selkeästä säästä. Meillä oli tosi hauska juhannus!

Juhannussunnuntaina käväisimme mieheni kanssa kotona ja Foo Fightersin keikalla (loistava!), jonka aikana Manna sai nautiskella olostaan mummilassa ja ukkilassa.

Palasimme Mannan kanssa maanantaina takaisin mökille ja mummikin tuli pariksi päiväksi. Sää muuttui aivan heleteiseksi ja aurinko onkin paistanut siitä lähtien melkein tauotta. Manna pääsi lotraamaan veden kanssa sydämensä kyllyydestä ja sai juoksennella ilman vaippaa mielin määrin. Koitimme pitää häntä varjossa, mutta liikkuvaisen taaperon kanssa se ei ole helpoin tehtävä. Alle 2-vuotiaalle ei suositella aurinkorasvaa, vaan hänet olisi suojattava vaatteilla ja varjoilla. Nythän on olemassa niitä uv-pukujakin, mutta emme ole sellaista alkaneet hankkia ja pitkähihaisten käyttäminen kamalalla helteellä tuntui jotenkin ahdistavalta ajatukselta. Sen sijaan annoimme Mannan olla uikkarisillaan tai mekossa, pää ja niska aurinkohatulla suojattuna ja kyllä laitoimme hänelle lapsille tarkoitettua aurinkovoidetta. Manna on melkein 1,5-vuotias, joten en usko että tuo puolen vuoden heitto kaataa maata. Ja parempi noin kuin palanut iho. Iho pysyi hyvänä, eikä palamisia tullut.

Mielipuuhaa.

Mitä näkyy?

Luonnon taidetta.

Mummin kanssa polskuttelemassa.

Manna oli ensin säntäämässä suoraan järveen. Ei minkäänlaista jarrutusliikettä! Meidän piti oikein tosissaan estellä häntä ryntäämästä sinne kun toinen juoksee ihan naulapäisenä. Sitten laitoimme hänelle pelastusliivit ja Manna pääsi isin kanssa testaamaan järveä. Sen jälkeen sinne hinkuaminen vähän rauhoittui, vaikka edelleen rantaan olisi pitänyt saada mennä omin avuin. Kävimme monta kertaa uimassa ja Manna nauraa röhötti (Mannalla on vauvasta asti ollut vähemmän tyttömäinen räkätys) minkä jaksoi. Saunassa oli kiva lotrata paljujen ja lelujen kassa. Iltaisin tyttö nukahti aika liukkaasti ison puuroannoksen jälkeen. Ja minun sydän melkein pakahtui onnellisen tytön touhuja katsellessa.

Pikku nokoset mummin sylissä.

Mökkimaasto ei ole mitään lapsiystävällisintä sorttia jyrkkien ja mäkisten kallioiden vuoksi ja kuten arvata saattaa, siellä olo ei tuon ikäisen lapsen kanssa ole ainakaan mitään lekottelua. Hyvin meillä kuitenkin sujui ja aiomme todennäköisesti mennä muutamaksi päiväksi ensi viikolla uudestaan. Ihanaa kun miehellä on loma ja voi tehdä kaikenlaista ex tempore. Tai niin ex tempore kuin kaksi maailman epäspontaaneinta ihmistä vaan pystyy.

Mutku mie haluun mennä ite rantaan!

Kesätyttö.

Vilvottelua.

Newsflasheja

Mökillä Manna oppi juomaan itse mukista ilman kantta. Lisäksi hän osaa kiivetä itse syöttötuoliin ja sieltä pois. Poistimme Tripp Trappista turvakaaren, joten nyt siihen ja siitä kapuaminen on vielä helpompaa. Manna osaa nyt myös riisua itseltään vaatteita kokonaan pois aika hyvin: tänä aamuna omin avuin lähti pyjama ja toissa päivänä housut. Kaikki missä on napit tai vetskari ovat tietenkin helpompia. Tänään Manna söi ensimmäistä kertaa kokonaisen lämpimän aterian alusta loppuun itse. Nyt kolmaskin kulmahammas on tullut esiin, eikä kestä kauaa kun viimeinenkin liittyy jengiin.

Jonkin aikaa on ollut myös "aidan takana ruoho on vihreämpää" -vaihe. Se, mitä on toisen lautasella on parempaa, vaikka olisi ihan samaa ruokaa. Jos tuo juo maitoa suoraan lasista, minunkin on saatava. Tuo lelu on kivempi. Haluan syödä juuri tuolla haarukalla millä sinä! Näistäkin selviää pikku huijauksilla, mutta kova on tytöllä tahto kun ei millään meinaa antaa periksi. Siinä otetaan sitten mittaa tytöstä ja vanhemmista.

Manna on alkanut myös pestä itseään. Vettä otetaan käteen ja hierotaan poskeen. Kun laitetaan kosteusvoidetta, Manna laittaa sitä omalle vatsalle ja poskiin jo tosi hienosti. Lapsi apinoi (tai yrittää) melkein kaikkea.

Hurjaa tahtia tapahtuu vaikka mitä!

Isin ja tytön leikit.

Serkkutytön poimimat ihanat juhannuskukat.

2 kommenttia:

  1. Kauniita, tunnelmallisia kesäkuvia <3 Upea tuo teidän mökkipaikka! Kovasti Manna taas kehittynyt lyhyessä ajassa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Maija! Tähän astinen kesä on ollut ihana kun on saanut olla paljon mökillä. Siellä viihtyisi vaikka kuinka kauan. :)

    Toden totta, Mannalla tulee koko ajan niin hurjasti uusia juttuja että on aika hämmentävää ja tietysti hauskaa seurata mitä kaikkea se viikossakin saattaa oppia.

    VastaaPoista